Składniki:
• 25 dag mąki
• 25 dag masła
• 25 dag cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 4 jajka
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp.)
• lukier
Sposób przyrządzenia:
Masło bardzo staranie utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy. Białka ubić (można dodać szczyptę soli) i połączyć z ciastem. Wsypać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, piec ok. 50 min w 200°C.
Po upieczeniu polać lukrem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
1 comment for “Babka ucierana”