Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sorbet cytrynowy

 

Składniki:

  • szklanka  soku z cytryny
  • 3 łyżki skórki z cytryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1i1/2 szkl. wody
  • białko jaja

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem i startą skórką z cytryny. Tak powstały syrop studzimy i miksujemy razem ze skórkami, następnie przecedzamy przez drobne sitko. Z białek jaj ubijamy pianę i mieszamy ją delikatnie z sokiem z cytryny i syropem. Całość przelewamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki co jakiś czas mieszając( co 30- 40 minut), żeby składniki podczas mrożenia dobrze się ze sobą połączyły. Po całkowitym zamrożeniu przekładamy do pucharków i podajemy od razu.

 

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *