Składniki:
• 50 dag mąki
• 25 dag masła lub margaryny
• 2 jajka
• 20 dag cukru
• 2 szklanki mleka
• opakowanie budyniu waniliowego
• 5-6 jabłek
• 2 łyżki cukru pudru
• tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przyrządzenia:
Z połowy porcji mąki (25 dag), tłuszczu (12,5 dag), sześciu łyżek cukru i jednego jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki na 1 -2 godz. (lub na 30 minut do zamrażalnika). Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagnieść osobno, również odłożyć do lodówki (lub do zamrażalnika). Formę posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwsze ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Na upieczonym cieście rozsmarować budyń, na nim położyć jabłka, a wierzch posypać startym na tarce pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.