Składniki:
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
Natomiast do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać z trakcie dodając jeszcze roztopiony tłuszcz.
Na sam koniec dodać ubite białka, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto odstawić do wyrośnięcia po czym uformować z ciasta wałek, który pokroić na mniejsze kawałki.
Lekko je rozpłaszczyć i na każdym kawałku rozłożyć marmoladę jabłkową.
Brzegi zlepić i ułożyć bułeczki na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.