Składniki:
• 35 dag cukru
• 25 dag mąki
• 25 dag malin
• 25 dag porzeczek
• 25 dag wiśni
• łyżka masła
• 1 żółtko
Wykonanie:
Na blaszanym półmisku położyć dnem do góry spodeczek spod filiżanki.
Na ten spodek sypać maliny, porzeczki i pozbawione pestek wiśnie.
Wszystko wymieszać z ćwierć kilograma cukru.
Zamiast wisien można użyć obranych i pokrajanych na ćwiartki moreli, gdyż te owoce mniej więcej razem dojrzewają. Tak ułożone owoce pokryć ciastem kruchym, zrobionym z mąki, reszty cukru oraz czubatej łyżki masła i jednego żółtka. Jak najszybciej wstawić do gorącego pieca, żeby się od razu piekło.
Aby zaś ciasto parą owocową nie podchodziło, trzeba je w kilku miejscach pokłuć.
Spodek dlatego się kładzie, aby formujący się sok z owoców zbierał się pod nim i nie nasączał parą ciasta.