Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń mleczno-karmelowy

Składniki:

 

  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl zimnego mleka
  • laska wanilii
  • łyżka cukru
  • 1/3 szkl. cukru
  • łyżeczka masła

 

 

Sposób wykonania:
Cukier zbrązowieć na suchej patelni po czym dodać 2 łyżki wody.
Całość dokładnie mieszać aż powstanie karmel.
Następnie mleko zagotować z dodatkiem reszty cukru, masłem oraz wanilią.
Wówczas wyjąć wanilię a dodać mąką rozprowadzoną w reszcie mleka oraz karmel.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu około 3 minut.
Powstały budyń przelać do salaterek. Podawać polane z owocami z konfitury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *