Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik pachnący jabłkiem

Składniki:

  • ½ szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu
  • garść posiekanych orzechów
  • ½ kg jabłek
  • masło
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Jajka utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę, kakao oraz cynamon.
    Następnie dodać sodę rozpuszczona w 3 łyżkach wody i nadal ucierać dodając stopniowo olej.
    Na sam koniec dodać jeszcze obrane jabłka starte a tarce.
    Wymieszać i przelać do smaku wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *