Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluchy z powidłami

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • powidła
  • masło
  • kakao

    Sposób wykonania:
    Drożdż pokruszyć po czym rozpuścić je w 4 łyżkach ciepłego mleka, wówczas dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie dodać resztę maki, cukru, mleka oraz olej.
    Ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki, które formować w kulkę.
    Palcem na środku zrobić wgłębienie w które włożyć powidła i ponownie uformować kulkę.
    Odłożyć jeszcze raz na 20 minut po czym gotować na parze około 12 minut.
    Przed pdoaneim polać masłem i posypać kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *