Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 400 ml mleka
- 3 jajka
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- powidła
- masło
- kakao
Sposób wykonania:
Drożdż pokruszyć po czym rozpuścić je w 4 łyżkach ciepłego mleka, wówczas dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dodać resztę maki, cukru, mleka oraz olej.
Ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki, które formować w kulkę.
Palcem na środku zrobić wgłębienie w które włożyć powidła i ponownie uformować kulkę.
Odłożyć jeszcze raz na 20 minut po czym gotować na parze około 12 minut.
Przed pdoaneim polać masłem i posypać kakao.