Składniki:
CIASTO I:
- 3 jajka
- 3łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
CIASTO II:
- 3 jajka
- 2łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
- 2 kostki masła
- 1 łyzka kakao
- sok z 1/2 cytryny
MASA Z SERKÓW:
- 2 serki homogenizowane
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 galaretka bananowa
- 2 banany
- 2 pomarańcze
Sposób przyrządzenia:
CIASTO I:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
CIASTO II:
Wykonujemy tak samo jak ciasto I-wsze (dodajemy kakao).
MASA BUDYNIOWA:
Obie mąki rozprowadzamy w 1/2 szkl. zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzone mąki i mieszając gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Masło ucieramy na puch i w trakcie ucierania dodajemy po łyzce zimnego budyniu. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao.
MASA Z SERKÓW:
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1/2 litra wody. Gdy ostygną ale nie stężeją całkowicie wlewamy je powoli do serków i ubijamy mikserem.
SKŁADANIE CIASTA:
Na jasnym biszkopcie rozsmarowujemy masę kakaową. W ciemnym biszkopcie wykrawamy kieliszkiem dziurki i wykładamy go na masę kakaową. Do otworów w ciemnym cieście wkładamy plasterki bananów i zalewamy tężejącą galaretką bananową. Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki. Następnie smarujemy ciasto masą z serków. Układamy na niej wycięte wcześniej kółka z ciemnego ciasta i lekko je wciskamy. Gdy masa z serków stężeje, wykładamy na nią masę cytrynową. Układamy na niej plasterki pomarańczy i zalewamy galaretką pomarańczową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. SMACZNEGO.
1 comment for “Ciasto galaretkowo-owocowe”