Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe trufle

Składniki:

  • 2 duże wafle
  • 4 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. śmietanki kremówki
  • 2 łyżki likieru

    Sposób wykonania:
    Masło razem ze śmietanką zagotować.
    Następnie całą gorzką i pół czekolady mlecznej stopić w garnuszku po czym stopić i dodać do śmietanowej masy.
    Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie wafle pokruszyć i wymieszać z likierem a po ostudzeniu z masa czekoladową.
    Nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać kulki do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
    Przykryć folią aluminiowa i wstawić na noc do lodówki.
    Następnego dnia roztopić resztę czekolady i maczać w niej kulki, które wkładać do małych foremek i odstawić do zastygnięcia.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *