Składniki:
• 14 dag gorzkiej czekolady
• 25-28 dag masła
• 1/2 łyżeczka soli
• 4 jajka
• 1i 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka ekstaktu z wanili
• 1 szklanka mąki
• 1i 3/4 szklanki orzechów
Sposób przyrządzenia:
Rozpuścić czekoladę z masłem ( np. mikrofalówce- tylko uważać trzeba aby się nie zagotowało). Odczekać aż lekko ostygnie. Do jajek wsypać sól i ubić aż będą puszyste. Dodać cukier i ubijać około 10 minut. dorzucić wanilię, a potem mąkę i utrzeć. Na koniec dodać orzechy i wymieszać.
Posmarować masłem formę do pieczenia. Około 25 x 40 cm. Piec około 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem na środku czy dobrze upieczone.
Ciąć zimne.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)