"CIASTO"
- 45dkg maki pszennej
- 45dkg cukru pudru
- 6 jajek
- 1,5 paczki cukru waniliowego
- 2,5 łyzeczki proszku do pieczenia
- 30dkg masła lub palmy to taka margaryna
- 20dkg orzechów włoskich,
- gesta marmolada wieloowocowa"słoik"
"KREM"
- 2 szklanki mleka duża paczka budyniu na 3/4 l
- 1/2 szklanki cukru
- 15dkg masła
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z 15dkg cukru pudru,dodać żółtka,mąkę,cukier waniliowy i proszek do pieczenia. wszystko zagnieśćna ciasto.Włozyć na 2 godz.do zamrazarki. Białka ubić na sztywną pianę dodać 30dkg cukru pudru.Ciasto rozłozyć na dwóch jednakowych blaszkach i posmarować gestą marmoladą.Wyłozyć na ciasto pianę i posypać połówkami orzechów.Kazda blachę piec po 45 minut w temp. 180-190 stopni, az do wysuszenia piany. "KREM" W połowie szklanki mleka rozpuscić budyń z cukrem,resztę mleka zagotować. Do ugotowanego goracego mleka dodać masło i rozkręcic na jednolita masę.gorący krem posmarować na jedno ciasto i przykryć drugim [zawsze orzechami na wierzch. SMACZNEGO
1 comment for “Pani Walewska”