Składniki:
• 0.5 kg mąki
• 15 dag cukru
• 0.25 l mleka
• 5 jajek
• 10 dag masła
• 6 dkg drożdży
• 5 dkg rodzynek
• skórka cytrynowa
• sól
Sposób przyrządzenia:
Z 0.1 kg mąki, mleka, drożdży roztartych z cukrem przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i włożyć do miski. Dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, sól, utartą skórkę-wyrobić. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od miski. Pozostawić je do wyrośnięcia, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy powtórnie zostawić do wyrośnięcia i upiec.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
2 comments for “Ciasto drożdżowe”