Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort biszkoptowy z truskawkami

Składniki:

  • gotowy blat biszkoptowy
  • 3 łyżki dżemu z wiśni
  • 1 ½ szkl. słodkiej śmietanki 12%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kieliszek ajerkoniaku
  • 250 g truskawek
  • 100 g pistacji

    Sposób wykonania:

    1. Dżem podgrzać po czym posmarować nim blat ciasta.
      Następnie połowę śmietanki doprawić do smaku cukrem i zagotować, natomiast drugie pół wymieszać razem z mąką i wlać do gorącej śmietanki.
      Trzymać na małym ogniu do momentu, aż powstaną pęcherzyki powietrza, wówczas zdjąć z ognia i dodawać do niej ajerkoniak.
      Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia, wówczas posmarować na blacie z dżemem.
      Wierzch udekorować owocami oraz pistacjami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *