Składniki:
- 1,5 l mleka
- 0,25 łyżeczki soli
- 375g mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 50 g cukru
- masło do formy
- 850 ml kompotu morelowego
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Mleko posolić, zagotować dodając stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż do zgęstnienia. Masę przestudzić np. rozkładając ją na talerzu. Jajka i cukier utrzeć na pianę. Morele odsączyć. Formę wysmarować.
Do wymieszanej mąki kukurydzianej. Dodać stopniowo pianę jajeczną. Ciasto przełożyć do formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni rozłożyć owoce, oprószyć cukrem pudrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. ok.35min.