Składniki:
- 11/2 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 jajo
- 150g margaryny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki sypkiego marcepanu
- 15-20 szt.suszonych moreli
Sposób przyrządzenia:
Wyrabiamy z mąki, cukru, jaja , marcepanu i schłodzonej margaryny ciasto.Gdy dobrze wyrobione, dodajemy poszatkowane drobno morele. Owijamy ciasto folią i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 225°C ( elektryczny do 200°C ). Z ciasta urywamy małe kawałki, szybko formujemy kulki i spłaszczamy je (do kilka mm. grubosci ) np. dekoracyjnym dnem szklaneczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. Upieczone pozostawiamy jeszcze ok.10 min. na blaszce, ponieważ gorące łatwo sie kruszą. Po przełożeniu lekko przestudzonych ciastek na talerz, posypujemy je cukrem-pudrem. Gorąco polecam, ciasteczka są pyszne.