Składniki:
- 1 ½ kg mąki
- ¾ szkl. rozpuszczonego masła
- ½ szkl. mleka
- 80 g drożdży
- 10 żółtek
- 5 jajek
- 10 łyżeczek cukru
- 30 posiekanych słodkich migdałów
- 10 gorzkich migdałów
- ¾ szkl. rodzynków
- 60 g cykaty
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Mleko podgrzać po czym wsypać do niego połowę mąki oraz drożdże.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W między czasie żółtka utrzeć i dodać do wyrośniętego ciasta z pozostałą mąką.
Dokładnie wyrobić aż ciasto zacznie odstawać od rąk, wówczas wlać ciepłe masło i dodać cukier, sól, migdały, rodzynki oraz cykatę.
Ponownie dokładnie wymieszać i przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,15 minut.