Składniki:
Ciasto:
- 250 g makie
- 3 łyżki oleju
- sól, cukier
- mąka do podsypania
Nadzienie:
- 700 g porzeczek
- 500 g gruszek
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 200 g biszkoptów
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, po szczypcie soli i cukru. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, przykryć, pozostawić na 30-40 min. Gruszki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Porzeczki przebrać, umyć. Owoce wymieszać ze skórkę) z cytryny i cukrem. Biszkopty pokroić na kawałki. Ściereczkę rozłożyć, posypać mąką. Ułożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt 30×20 cm, rozciągnąć rękoma do wielkości 50×40 cm Biszkopty i owoce rozłożyć na cieście, pozostawiając wolne brzegi. Ciasto zawinąć, pomagając sobie ściereczką, zlepić brzegi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć strudel zlepieniem na dół. Skropić wodą, ponakłuwać. Piec przez 30-35 min w temp. 200°C, kilkakrotnie smarując masłem.
Ostudzony posypać cukrem pudrem, pokroić.