Składniki:
· 1 czerwona papryka
· 1 zielona papryka
· 1 żółta papryka
· 1 cukinia
· 1 bakłażan
· 2 średniej wielkości cebule pokrojone w ćwiartki
· 100 ml oliwy z oliwek
· 1 bulionetka Bulion wołowy KNORR
· 1 łyżka oregano
· 1 ząbek czosnku
· 60 g zielonych oliwek
· 50 g czarnych oliwek
· 50 g suszone pomidory
· 1 cytryna
· 1 pęczek świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Pokrój warzywa w średniej wielkości kostkę, wymieszaj z połową oliwy, przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Rozpuść bulionetkę Bulion wołowy KNORR z 2 łyżkami wrzącej wody, wlej do warzyw, dodaj resztę oliwy i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku oregano i posiekanym czosnkiem, odstaw wszystko do przestygnięcia.
Dodaj do chłodnej sałatki oliwki i pokrojone na małe kawałki suszone pomidory. Dopraw całość sokiem z cytryny i posiekaną bazylią.{hidetags}