Składniki:
• 400 g surowych krewetek
• 1 puszka pędów bambusa
• 50 g świeżego imbiru
• 1 ząbek czosnku
• 1 pęczek kolendry
• 1 ostra papryczka chilli
• 400 g mięsa wieprzowego mielonego
• 1 bulionetka Bulion wołowy KNORR
• 50 g rodzynek
• 1 paczka ciasta chińskiego do wontonów (można kupić mrożone w supermarketach)
• ½ l Ramy Culinesse lub inne tłuszcz roślinny do smażenia
• 1 Fix Słodko-kwaśny KNORR
Sposób przyrządzenia:
Umyj krewetki i pokrój w drobną kostkę. Pokrój drobno pędy bambusa, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno czosnek, kolendrę i ostrą papryczkę. Wymieszaj wszystko z krewetkami i mięsem mielonym.
Rozpuść na patelni bulionetkę Bulion wołowy KNORR dodając dwie łyżki wody. Połącz wywar z mięsem i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj rodzynki.
Farsz nakładaj na rozmrożone ciasto do wontonów, ściskając brzegi ciasta formuj małe sakiewki. Nakryj gotowe pierożki ściereczką aby się nie wysuszyły.
Rozgrzej w garnku Ramę Culinesse i smaż pierożki, aż uzyskają złoty kolor (sprawdź przecinając jeden czy jest już gotowy – zależy to od temperatury tłuszczu i wielkości Twoich pierożków). Układaj gotowe pierożki na papierowym ręczniku, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu.{hidetags}