Skład:
- 400 g mięsa gulaszowego z indyka 2
- 50- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- Bulion drobiowy – 1 l
- Sol pieprz, papryka mielona słodka,
- kilka kropli tabasco
- Tłuszcz do pieczenia
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miski, przyprawić sola, pieprzem, papryką i tabasco. Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Pieczarki umyć i pokoić na połówki, jeśli są duże to na ćwiartki. Cebule pokroić niezbyt drobno, rozgrzać tłuszcz w garnku i wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, następnie dorzucić mięso i obsmażyć na złoto. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, gdy puszczą sok dolać bulion i dusić do miękkości. Do sosu dodać odrobinę śmietany (ja używam kremówki) i zagęścić odrobiną mąki zieminiaczanej. Doprawić do smaku. Ja podaje do gulaszu makaron – grube rurki, które ugotowane wrzucam do gulaszu, mieszam dokładnie i podaje. Pycha! Najbardziej pasuje do tego ogórek kiszony lub konserwowy.