Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki w galarecie

Składniki:

  • 24 śliwek węgierek
  • 6 wisienek
  • 2 op. jasnej galaretki
  • ½ szkl. białego deserowego wina
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

  1. Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. wody.
    Następnie wino doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru po czym dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić.
    W między czasie śliwki przekroić na pół, usunąć pestki ułożyć na dnie salaterki, formując kształt kwiatka.
    W środku na złączeniu położyć jedną wisienkę , imitującą środek kwiatka.
    Zalać go tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki do stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *