Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z koniakiem

Kawa z koniakiem

Składniki: 1 łyżka startej skórki pomarańczy 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, gorącej kawy 2 łyżki bitej śmietany 1 kieliszek likieru pomarańczowego 1 skórka pomarańczy Sposób wykonania: Skórkę pomarańczową zalać koniakiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wlać jeszcze kawę. Następnie bitą śmietanę wymieszać z likierem i nałożyć ja na powierzchnię kawy.

Vienna Imperial Melange

Składniki: 2 żółtka jajek 2 łyżki brązowego cukru 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, lekko słodzonej kawy 1/8 litra gorącego mleka Sposób wykonania: Żółtka razem z cukrem dokładnie utrzeć. W trakcie ucierania dodawać stopniowo koniak. Powstałą pastę rozdzielić na 2 filiżanki po czym uzupełnić je kawą oraz gorącym mlekiem.

Alba

Składniki 40 ml koniaku 20 ml soku pomarańczowego 10 ml soku malinowego do dekoracji plasterek pomarańczy listki melisy Sposób wykonania: Koniak wymieszać dokładnie z sokiem malinowym i pomarańczowym. Przelać całość do szklanki i udekorować plasterkami pomarańczy oraz listkami melisy.