Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: chińska

Wołowina z boczniakami

Składniki: 50 dkg pokrojonej w kostkę wołowiny 10 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 cebula pokrojona wg uznania 15 dkg mini marchewek lub marchewki pokrojonej w słupki 20 dkg boczniaków pokrojonych w grube paski 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów 1 szklanka „mocnego” bulionu mięsnego ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka soli…

Wołowina Kung Pao

Składniki: 50 dkg wołowiny bez kości 3 łyżki oleju 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej szczypta białego pieprzu 2 zielone drobno posiekane papryczki chili 2 cebulki dymki pocięte na skos 1 czerwona papryka pocięta w makaroniki 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej naci kolendry 2 łyżki sosu sojowego ½ szklanki konserwowanych pędów bambusa…

Kapusta pekińska z jajkami

Składniki: 4 jajka 20 dkg kapusty pekińskiej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno posiekać, dodać natkę pietruszki, sos sojowy, oliwę i kilka łyżek wody, powoli dusić. Jajka wybić do miski, „skłócić” za pomocą miksera, przyprawić sola i pieprzem. W rondlu doprowadzić wodę do…

Zupa kantońska

Składniki: 10 dkg piersi z kurczaka 10 dkg schabu 10 dkg szynki 10 dkg fasolki szparagowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, pokroić w „słomki” o długości około 6 cm, podobnie pokroić szynkę. Trzy  szklanki wody doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i szynkę, gotować 20 minut, przyprawić. Strąki fasoli pokroić na 3 cm kawałki, dodać…