Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepis na pieczony boczek

Dziś przepis na soczysty i bardzo aromatyczny boczek. Idealny na ciepło lub na zimno do kanapek. Do przygotowania przepisu potrzebujesz: boczku, czosnku, majeranku, oliwy z oliwek i ziela angielskiego.  
 

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • 8 ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób wykonania:

  1. Boczek dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę lub drobno posiekać. 
    Czosnek zalać oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze pokruszony listek laurowy oraz ziele angielskie.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
    Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć boczek.
    Wstawić go do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia przełożyć na blachę do pieczenia. 
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godzinę.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *