Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Magda

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: 16. salatka srodziemnomorska #42150
    Magda
    Participant

    tak mam zapisane, ale nie wiem skad ta nazwa.
    do dziela:

    puszka fasoli w zalewie (kolor nieistotny:) )
    puszka kukurydzy
    pol kostki fety
    oliwki
    oregano (nie musze wspominac chyba ze swieze najlepsze)

    wymieszac
    dodac sos czosnkowy. wyjatkowo nie polecam doniej zbyt duzo czosnku

    in reply to: 15.proste i pyszne #42149
    Magda
    Participant

    nie wiem czy moze byc cos prostszego i mniej pracochlonnego.
    a wiec:
    jak cebula mala to na 4, jak wieksza, na 6 lub 8 czastek
    ulozyc na folii alum. na blasze. posypac czosnkiem, ziolami mieszanymi i sola. dodac do zawiniatka maslo. piec do miekkosci (mozna sprawdzac widelcm) w ok. 180 stopniach. srednio mi zawsze wychodzi kolo 30 min. ja wcinam samo. mozna podac do dania miesnego.

    in reply to: 14.sos pomidorowy, swietny do mlodych ziemniakow #42148
    Magda
    Participant

    nie wiem co mnie dzis na te sosy wzielo, ale otworzylam sobie takie strony w moim kajeciku :laugh: no mlodych teraz tez nie ma, ale wiadomo ze dobra rzecz do wszystkiego sie nada:)

    opakowanie twarogu (250g)
    lyzka ketchupu lub koncentratu
    papryka sztuk jeden
    lyzka gestego jogurtu (no chyba ze ktos woli smietane)
    sos tabasco lub innny ostry
    lyzka oliwy
    przyprawy

    miksujemy twarog z tluszczykiem, jogurtem i ketchupem. doprawiamy. pokrojona drobniutko papryke (nawet start na grubej tarce) dodajemy do sosu.
    jak zadziala wam wyobraznia to zrozumiecie jak pyszny jest ten sos:)

    in reply to: 13. zapiekanka #42147
    Magda
    Participant

    a ja ja robie tak:

    – podgotowane ziemniaki
    0 podsmazone pieczarki, cebula z czosnkiem
    – por
    – ostra papryka (suszona jak nie ma swiezych chili, ewent, pieprz cayenne)
    – ser zolty
    – wedle uznania – jajko ugotowane na twardo

    posmarowac forme tluszczem. ukladac warstwami przy czym "poplajstrowane" ziemniaki powinny znalezc sie na dnie i na wierzchu. jest to ogolnie "przeglad lodowki", mozna dodac co sie zywnie podoba, ale taki sklad podoba mi sie najbardziej. w srodku polewam ketchupem. skrapiam sosem serowym. piec ok 20 min w 180 – 200 stopniach.

    in reply to: 12. spaghetti ala magda (czyli ja) #42146
    Magda
    Participant

    musi byc sporo ziol, co tylko jest w domu, bez zastanawiania sie czy pasuje czy nie. najwiecej jest bazylii i czosnku (granulowanego o swiezym za chwile)
    podsmazam odrobine lopatki. dorzucam zmiazdzony czosnek, cebule, pieczarki. do tego koncentrat pomidorowy, najlepiej przecier wlasnej roboty i dusze. ziola dodaje wraz z koncentratem, nie na koniec!!
    dorzucam na koniec oliwki i papryczke chili.
    na talerzu posypuje serem.

    uwaga! trzeba zaopatrzec sie w miete. bo jest to danie tak pyszne ze zjada sie ilosci niesmowite – a potem wiadomo, problemy zoladkowe:)

    in reply to: 11.spaghetti z oliwkami #42145
    Magda
    Participant

    No dobra, Bazylka. Wracam. Mialam ostatnio mozliwosc probowania roznych rzeczy i te najlepsiejsze 🙂 sprawdzone odaje:

    warzywaa kroje w kostke. a warzywa to:
    pomidor
    papryka
    chilli
    oliwki w talarki
    czosnek podsmazam z cebulka, dodaje warzywa, na sam koniec oliwki. dodaje oregano, bazylie i ciut tymiank. dusze z 4-5 lyzkami oliwy z oliwek. a potem cyk na makaron. posypuje serem, ale to nic nowego:)

    in reply to: 10. salatka rybna #42126
    Magda
    Participant

    0,5 kg ugotowanej ryby bez osci podzielic na male kawaleczki (mozna calkiem rozgniesc)
    wymieszac z posiekana drobna cebula biala lub czerwona, ziolami (np. bazylia, szalwia), drobniutko pokrojonym ogorkiem kisz. lub konserw., sola pieprzem i ewentualnie sosem worcester.
    schlodzic. dac czas na "przegryzienie sie"
    wymieszac przed podaniem z oliwa

    mozna posypac startym jajkiem i oblozyc plasterkami pomidora.

    in reply to: 9. wieprzowina w majeranku #42125
    Magda
    Participant

    0,5 kg wieprzowiny pokroiæ w kostkê, obsma¿yæ
    3 cebule drobno posiekaæ i dodaæ do miêsa, dusiæ.
    dodaæ majeranku (w takiej ilo¶ci aby by³ mocno wyczuwalny), sól i pieprz
    posypaæ m±k±, rozmieszaæ, dolaæ 1,5 szkl bulionu, dusiæ. najlepsze z ry¿em.

    Post edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:34

    in reply to: poncz miodowy #42124
    Magda
    Participant

    zagotowaæ 0,5 l wody, dodaæ 1/3 szkl. miodu, odrobinê ga³ki muszkata³owej i go¼dziki
    dodaæ rum w ilo¶ci wed³ug upodobania

    Post edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:33

    in reply to: 7. kakao odremontowane #42123
    Magda
    Participant

    aby zmieniæ smak tradycyjnego kakao mo¿na:
    – dodaæ wanilii i/lub cynamonu
    – dorzuciæ ga³kê lodów
    – dodaæ utarte z cukrem ¿ó³tko
    – dodaæ odrobiny koniaku i na wierzch bitej ¶mietany

    Post edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:32

    in reply to: 6. sos musztardowy #42122
    Magda
    Participant

    ³y¿ka musztardy (sarepskiej najlepiej)
    2 ³y¿ki oliwy
    2 ³y¿ki bialego wina
    2 ³y¿ki bulionu
    jajko
    ubijaæ a¿ zgêstnieje, naczynie dobrze je¶li stoi na parze. doprawiæ sokiem z cytryny.

    dobre do ¿eberek.

    Post edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:30

    in reply to: sos estragonowy #42121
    Magda
    Participant

    4 ³y¿ki oliwy z oliwek lub z winogron
    2 ³y¿ki octu winnego
    ¿ó³tko (surowe)
    sól / pieprz
    czubata ³y¿ka posiekanego drobno estragonu

    wymieszac 😛

    Post edited by: pejsik, at: 2005/01/20 21:05

    in reply to: słodko – kwaśny sos koperkowy (szwedzki) #42120
    Magda
    Participant

    baza: sos jasny
    ok. 3 ³y¿ek posiekanego drobno koperku
    1 – 1,5 ³y¿ki octu
    1 – 1,5 ³y¿ki cukru

    Post edited by: pejsik, at: 2005/01/20 21:03

    in reply to: sos jasny #42119
    Magda
    Participant

    40g masla stopiæ
    zrumieniæ na jasnoz³oty kolor 40g maki
    dolaæ 0,5 l p³ynu (wywaru, bulionu, lub pó³ na pó³ mleka z wod±) i mieszaæ do uzyskania odpowiedniej konsystencji

    🙂

    Post edited by: pejsik, at: 2005/01/19 20:08

    in reply to: jejecznica po węgiersku #42118
    Magda
    Participant

    papryka (kolor dowolny)
    cebula
    ³y¿ka mleka
    zio³a
    twardy pomidor
    szczypiorek

    posiekaæ paprykê i cebule w ilo¶ciach dla siebie odpowiednich
    pokroiæ twardego pomidora
    jaja wymieszac z ly¿k± mleka przyprawami + zio³a (bazylia, estragon, oregano)
    poddusiæ paprykê i pomidorka, wlaæ jajka
    przed ostatecznym ¶ciêciem wrzuciæ szczypiorek :rolleyes:

    Post edited by: pejsik, at: 2005/01/19 20:07

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)