Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Olga Szałata

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Pierwsza partia konkursu #44582
    Olga Szałata
    Participant

    [b]Kiełbasa z ziemniaków
    Składniki:[/b]
    grubo starte ziemniaki
    jelito na kiełbasę
    cebula
    sól
    czosnek
    [b]Produkty Kamis:[/b]
    pieprz czosnkowy
    majeranek
    przyprawa do dań z ziemniaków
    [b]Sposób przygotowania:[/b]
    Utarte ziemniaki przyprawić solą, majerankiem, pieprzem czosnkowym. Dodać podsmażoną i posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Nałożyć do jelita. Ugotować i podsmażyć.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44581
    Olga Szałata
    Participant

    [b]Pasztet z zająca[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    przodek zająca z podrobami
    25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
    5 dag słoniny
    pietruszka
    marchew
    cebula
    kilka sztuk suszonych grzybków
    bułka
    4 jaja
    25 dag wątróbki cielęcej
    kieliszek koniaku
    wędzona słoninka do wyłożenia formy
    sól
    [b]Produkty Kamis:[/b]
    8 ziarenek ziela angielskiego
    1-2 liście laurowe
    gałka muszkatołowa
    pieprz czosnkowy
    imbir
    [b]Sposób przygotowania:[/b]
    Do garnka wlać 1l wody, włożyć przodek i podroby z zająca, podgardle, warzywa, 2-3 grzybki, kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe. Wszystko gotować pod przykryciem 45 min, osolić i gotować kolejne 45 minut. Wątróbkę i słoninkę niewędzoną zalać wodą z wywaru i gotować razem 10-15 minut. Także bułkę podlać wywarem, namoczyć. Dodać bułkę, słoninę, wątróbkę- zmielić pozostawiając wywar. Następnie dodać ponownie wywar, gotować do utraty 1/3 objętości. Przyprawić pieprzem i gałką. Do zmielonej masy dodać 4 jaja, 3 szczypty imbiru, niewiele koniaku. Wyrobić ręcznie, włożyć do formy pamietając o przyklepaniu. Przykryć pasztet i piec w piekarniku 1,5 h w temp 180 stopni.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44575
    Olga Szałata
    Participant

    [b]Zupa Cygańska[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    1,5 l wywaru warzywno- mięsnego
    2 strąki papryki
    4 ziemniaki
    20 dag chudego wędzonego boczku
    pół szklanki 12% śmietany
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 cebule
    natka pietruszki
    2 łyżki oleju
    łyżka mąki
    sól
    [b]Produkty Kamis:[/b]
    majeranek
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny mielony
    przyprawa do zup- Warzywko
    liść laurowy
    [b]Sposób przygotowania:[/b]
    Ugotować wywar (dodać liść laurowy). Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, skropić wywarem i udusić. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony w paseczki lekko podsmażony boczek wędzony. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać wywarem i gotować. Gdy będą miękkie, dodać uduszone warzywa z boczkiem. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą, chwilę jeszcze pogotować, przyprawić do smaku, posypać drobno pokrojoną natką. Zupę podawać bardzo gorącą.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44573
    Olga Szałata
    Participant

    [b]Skrzydełka na ostro[/b]

    [b]Składniki (na 12 sztuk):[/b]
    12 skrzydełek kurczaka
    kubeczek (150g) jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    papryka chili
    bułka tarta
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka masła
    sól

    [b]Produkty Kamis:[/b]
    Paprini pikantne- sos paprykowy
    Pieprz czosnkowy
    Marynata ognista
    Pikantny kurczak- panierka do drobiu

    [b]Sposób przygotowania:[/b]
    Paprykę chili oczyścić z pestek, pokroić miąższ jak najdrobniej. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, olejem, chili, czosnkiem i marynatą ognistą. Przyprawić do smaku paprini pikantnym, solą i pieprzem. Skrzydełka umyć i osuszyć, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po uplywie 2 godzin skrzydełka dokładnie osączyć z marynaty. Bułkę tartą wymieszać z panierką Pikantny kurczak- w powstałej mieszance obtoczyć mięso. Ułożyć na natłuszczonej masłem blaszce. Piec 10minut w 175 stopniach. Odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 10minut. Wyjąć i ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą i papryczkami.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]

    in reply to: Partia nr 1 #44480
    Olga Szałata
    Participant

    Dziekuje za informacje.

    in reply to: Partia nr 1 #44468
    Olga Szałata
    Participant

    Mam pytanie: jak długo czeka się na wyniki? Nie spieszy sie oczywiście ale jestem ceiakwa jakie macie zwyczaje- przyda się na przyszłość. Pozdrawiam

    in reply to: Partia nr 1 #44451
    Olga Szałata
    Participant

    Czy jutro można jeszcze dołączać przepisy? Czy może dzisiaj jest ostatni dzień na to?

    in reply to: Partia nr 1 #44449
    Olga Szałata
    Participant

    [b][u]Sałatka z solonych grzybów[/u][/b]
    [b]Składniki:[/b]
    300g grzybów solonych lub marynowanych
    3 kartofle ugotowane w mundurkach
    1 cebula
    4 pomidory
    150g korniszonów
    3 jaja ugotowane na twardo
    1,5 łyżeczki musztardy
    2 łyżki oliwy
    1/3 łyżeczki cukru
    1/3 łyżeczki kminku
    1 łyżka siekanego koperku
    1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Ostudzone kartofle obrać i pokroić w cienkie paski. Grzyby pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Jaja obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, a każdy z nich następnie na 4 cząstki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać oliwę, musztardę, sól, cukier oraz przyprawy i starannie wymieszać. Podawać posypaną siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.

    [b][u]Kanapki z kawiorem[/u][/b]
    [b]Składniki:[/b]
    200g żytniego razowego chleba
    70g masła śmietankowego
    100g kawioru czarnego, czerwonego
    1/2 cytryny
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Chleb pokroić na kromki nie grubsze niż 5mm. Odciąć skórki, z miękiszu wykrawać kawałki o wielkości i kształcie odpowiadającym zaplanowanej kompozycji półmiska. Kromeczki posmarować cienką warstwą masła, po czym schłodzić. Nałożyć warstwę kawioru. Przybrać obranymi ze skórki, cieniutkimi cząsteczkami plasterków cytryny. Znakomity jest także kawior podawany na grzankach z białego pieczywa posmarowanych cienką warstwą masła.

    [b][u]Ciasteczka serowe[/u][/b]
    [b]Składniki:[/b]
    400g świeżego chudego twarogu
    100g mąki
    50g cukru pudru
    2 jaja
    cukier waniliowy
    1 łyżka drobno posiekanej skórki cytrynowej
    60ml likieru pomarańczowego
    tłuszcz do smażenia
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Twaróg odcisnąć i dwukrotnie przemielić. Żółtka z 2 jaj utrzeć starannie z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wymieszać, połączyć z twarogiem i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo przesianą mąkę. Wlać likier i starannie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z ciastem i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać porcjami (ok. 1 łyżki) na mocno rozgrzany tłuszcz. smażyć z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Podawać z sorbetem owocowym i owocami kandyzowanymi.

    [b][u]Grzyby z orzechami[/u][/b]
    [b]Składniki:[/b]
    500g pieczarek
    1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
    1 łyżka orzeszków pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
    1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
    1 łyżka rodzynków sułtańskich, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
    125ml śmietany
    250ml białego wytwanego wina
    1 kieliszek brandy
    sól, pieprz
    masło do smażenia
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Pieczarki oczyścić,umyć, osuszyć. Kapelusze oddzielić od trzonków. Trzonki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 50g masła i obsmażyć na nim przez 10 min. trzonki i kapelusze pieczarek. Dodać pietruszkę, osolić i doprawić sporą ilością pieprzu. Zalać winem i dusić na wolnym ogniu przez 25min. Dodać rodzynki, orzechy włoskie, orzeszki pinii. Gotować jeszcze 10 min. Dolać brandy i śmietanę, wymieszać dokładnie i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut do zgęstnienia. Podawać z ryżem.

    [u][b]Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    1kg combra jagnięcego
    750g młodych kartofelków
    400g młodych cebulek
    30g smalcu
    3 łyż. oliwy
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    kilka listków świeżej szałwii
    kilka liści laurowych
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienke plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę do cpieczenia wysmarować smalcem, wlać oliwę, dodać szałwię, liść laurowy i rozmaryn oraz całe i pokrojone cabulki. Ułożyć w tym kawałki mięsa. Osolić i opieprzyć. Piec przez 1 godz. w nagrzanym piekarniku do temp. 230 stopni. W połowie pieczenia dodać kartofelki i od czasu do czasu przewracać kawałki mięsa i jarzyny drewnianą łopatką.

    [u][b]Grzanki z serem mozzarella[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    250g chleba
    100g mozzarelli lub bundzu owczego
    8 łyżek mąki
    2 jaja
    sól
    oliwa do smażenia
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Chleb pokroić na kromki o grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. Tak samo pokroić mozzarellę. Na jeden kawałek sera powinny przypadać 2 kawałki chleba. Wkładać ser między 2 kawałki chleba. Boki tak sporządzonych kanapek moczyć w wodzie i obtaczać kilkakrotnie w mące. Układać je na dużym półmisku, by nie stykały się ze sobą. Jaja roztrzepać starannie z odrobiną soli. Masą tą pokryć grzanki. Odstawić na godzinę. Po upływie czasu jaja powinny całkowicie wsiąknąć w chleb. Smażyć w dużej ilości wrzącej oliwy na jasnozłoty kolor (ok 10 min.). Osączyć z nadmiaru tłuszczu, Podawać gorące.

    [u][b]Papryka faszerowana po sycylijsku dla 4 osób[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    4 papryki żółte
    6 pomidorów
    oliwa do wysmarowania formy
    [u]Farsz:[/u]
    500g mielonej chudej wołowiny
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 mała ostra czerwona papryczka
    1 pęczek siekanej zielonej pietruszki
    2/3 pęczka siekanej świeżej bazylii
    3 łyżki tartej bułki
    3 łyżki wymoczonych i odciśniętych rodzynków sułtańskich
    12 wypestkowanych i drobno pokrojonych czarnych oliwek
    12 obranych i posiekanych słodkich migdałów
    100ml oliwy
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Papryki opłukać, wypestkować, usunąć szypułki, ułożyć na serwecie, by obeschły. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na silnie rozgrzanej oliwie. Dodać tartą bułkę i smażyć dalej póki się nie zrumieni. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, migdały i rodzynki. Podsmażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mięso i pozostałe składniki farszu. Osolić, dodać pieprz i dobrze wymieszać. Farszem tym napełniać papryki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Nafaszerowane papryki układać na dnie posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia, zachowując między nimi spore odstępy, które wypełnić pomidorami. Skropić wszystko oliwą i zapiekać przez 1 godzinę w nagrzanym do temp 190 stopni piekarniku. Podawać gorące.

    [u][b]Sero-kokos[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    [u]Ciasto:[/u]
    olejek waniliowy
    3 jaja
    150g masła
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    300 g mąki
    1 proszek do pieczenia
    [u]Ser:[/u]
    3 serki homogenizowane
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy bez cukru
    200g cukru
    2 puszki mandarynek lub 1 puszka brzoskwiń
    [u]Kokos:[/u]
    200g masła
    200g wiórek kokosowych
    150g cukru
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Ciasto: cukier ubić z masłem na pianę, dodać całe jajka na zmianę z mąką, proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Ser: żółtka ubić z cukrem, dodać serki, budyń i na koniec ubitą pianę z białek. Kokos: masło i cukier zagotować, dodać wiórki, ostudzić tak żeby nie było b. gorące.
    Njalepiej ciasto i ser ubić równolegle. Na blachę wysmarowaną bułką nałożyć ciasto, na to pokrojone drobno brzoskwinie, na to nałożyć ser i na wierzch kokos. Piec 45-50 min. w temp. 150stopni.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44447
    Olga Szałata
    Participant

    [u][b]Krajanka[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    45 dag mąki (2,5 szkl.)
    1/2 łyż. miodu
    20 dag cukru pudru
    1/2 kostki margaryny
    2 jaja
    krem karpatkowy
    powidła
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Dokładnie wymieszać składniki (bez kremu), zagnieść i podzielić na 3 części. Piec 3 placki ok 10min. w temp. 200 stopni. Odstawić, żeby ostygły. Przygotować krem wg przepisu karpatkowego. Odstawić do ostudzenia. W misce ucierać 1 kostkę masła i stopniowo dodawać karpatkę. Ciasto przełożyć kremem, na pierwszą warstwę położyć kwaśne powidła, a na to znowu karpatkę.

    [u][b]Złociste paszteciki[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    [u]Ciasto:[/u]
    25 dag mąki
    2 dag drożdży
    2 jaja
    1/2 szkl. mleka
    1 łyżeczka cukru
    sól
    1 żółtko
    2 płaskie łyżeczki tłuszczu
    [u]Nadzienie:[/u]
    75 dag kwaszonej kapusty
    2 dag suszonych grzybów
    1 średnia cebula
    1 czubata łyżka tłuszczu
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyż ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.

    [u][b]Rizotto[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    1/2 szkl. ryżu
    1/4 kurczaka
    cebula
    marchew
    2 łyżki tłuszczu
    sól
    przyprawa "Jarzynka"
    mała puszka zielonego groszku
    łyżka zieleniny
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Zagotować wodę z łyżeczką masła lub margaryny, włożyć wymyty i osączony ryż, ugotować na sypko. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, obrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę i marchew. Podlać niewielką ilością wody, udusić do miękkości. Mięso następnie drobno pokroić. Do pozostałego sosu włożyć ryż, odcedzony groszek i pokrojone mięso. Przyprawić "Jarzynką". Wymieszane rizotto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Po wierzchu posypać tartym serem, w kilku miejscach położyć masło- zapiekać 15min.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”:kiss:

    in reply to: Partia nr 1 #44446
    Olga Szałata
    Participant

    [u][b]Kurczak czosnkowy[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    2 filety kurczaka
    puszka bambusów
    4 ząbki czosnku
    3 marchewki
    natka pietruszki
    1 łyż. mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. wody
    grzyby moon
    ryż
    jajko
    szczypior
    szafran
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Filety pokroić w paski, wrzucić do miski, dodać czosnek (zmielony), żółtko, sól pieprz. Do gotującego się ryżu dodać szafran i białko. Marchewki pokroić w laseczki i ugotować. Powiązać w snobki za pomocą szczypiorku. Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, grzyby moon i natkę pietruszki, dodać wodę z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z potrawką z marchewki.

    [u][b]Pierścień ryżowy na ostro[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    50 dag ryżu
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1/2 puszki kukurydzy
    2 małe ostre papryki
    3 jajka
    1 łyżeczka curry
    2 łyżki keczupu
    1 łyżeczka papryki w proszku
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Ryż ugotować na sypko i podzielić na 3 części. Groszek i kukurydzę odsączyć , paprykę pokroić w cienkie paseczki. Do 1/3 części ryżu dodać curry i pokrojoną paprykę, do drugiej- keczup, sproszkowaną paprykę i groszek, do trzeciej- odrobinę pieprzu i kukurydzę. Do każdej części ryżu dodać po jednym rozkłóconym jajku. Wysmarowaną masłem żaroodporną formę pierścieniową wyłożyć trzema rodzajami mas ryżowych, lekko je ugniatając. Wstawić do piekarnika na 25 min.

    [u][b]Pizza ryżowa[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    25 dag ryżu
    20 dag kiełbasy
    3 jajka
    50 dag pomidorów
    3 ząbki czosnku
    10 dag żółtego sera
    bazylia, tymianek
    2 łyżki masła
    bułka tarta
    olej
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Pomidory sparzyć ( 2 zostawić do dekoracji), obrać, pokroić w plastry, dusić na rozgrzanym oleju ok. 4 min. Pod koniec duszenia dodać 3/4 szklanki wody, zioła, drobno posiekane ząbki czosnku. Poddusić jeszcze chwilę i zmiksować. Kiełbasę pokroić w plasterki i szybko przesmażyć na patelni. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Jajka rozbić i rozkłócić. Połączyć ryż z sosem pomidorowym, kiełbasą i rozkłócononymi jajkami. Płaską blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę równomiernnie rozprowadzając na całej powierzchni. Na wierzchu ulożyć plastry pomidorów i posypać utartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 15 min. w temp. 180 stopni.

    [u][b]Sos "Tysiąca wysp"[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    200 ml majonezu
    50 ml keczupu
    średnia cebula
    2 jaja
    ogórek konserwowy
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Jaja ugotować na twardo. Ogórek+jaja+cebula= pokroić w kostkę. Majonez z keczupem ubić trzepaczką, dodać pokrojone dodatki, przyprawić i wymieszać. W słoiku można przechowywać do 4 dni. Używa sie do przystawek mięsnych (pasztetów zapiekanych w cieście), wędlin, potraw w galaretach.

    [u][b]Sos grzybowy[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    1 kg grzybów
    25 dag cebuli
    1 śmietana
    olej
    czubata łyżka mąki
    przyprawy: bazylia, pieprz, papryka łagodna, papryka ostra, cząber, rozmaryn, liść laurowy, ziarnko angielskie
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Zeszklić cebulę pokrojoną w paseczki. Pokrojone grzyby i już obgotowane pokroić w plasterki. Dusić razem do miękkości grzybów na oleju. Dodać przyprawy. Mąkę rozbić ze śmietaną, przelać przez sito, zagotować. Można dodać sos sojowy lub bulion. Podawać z półwytrawnym winem.

    [u][b]Kurczak Kolumba- na 4 osoby[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    1/2 kg piersi kurczaka
    25 dag pomidorów w zalewie
    2 czerwone papryki
    2 duż cebule
    35 dag kukurydzy
    1 łyżka oregano, kolendry, chili
    4 łyżki oleju
    sól
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Piersi oczyścić, pokroić w paseczki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni obsmażyć paprykę i cebulę na 2 łyżkach oleju. Po 5 min. dodać kukurydzę i dusić kilka minut. Dodać sól, oregano, chili, pomidory, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podsmażyć ziarna kolendry, kiedy zaczną się rumienić wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut na silnym ogniu. Dodać kurczaka do sosu i nadal dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z ryżem na sypko.

    [u][b]Schab zawijany z migdałami[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    Schab
    musztarda
    migdały, rodzynki lub śliwki suszone
    bazylia, czosnek, papryka słodka
    jajko
    bułka tarta
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Schab rozbić, nastrzeć bazylią, czosnkiem tartym, papryką słodką. Zostawić na 0,5 godziny. Posiekać migdały, namoczyć w gorącej wodzie rodzynki lub wypestkowane śliwki. Kotlety posmarować musztardą, nałożyć migdały (rodzynki, śliwki) i zawinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu.

    [u][b]Zapiekanka[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    4-5 ziemniaków lub ryż
    30 dag sera żółtego
    2 papryki czerwone, 1 zielona
    pomidor
    3 cebule
    4 filety z piersi kurczaka
    włoszczyzna mrożona
    mieszanka chińska mrożona
    10 pieczarek
    wegeta, sól, pieprz
    sos miodowo- musztardowy Knorr
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie pokroić w kostkę. Filety kroić w kostkę, posypać wegetą, podsmażyć na oleju. Pieczarki kroić w paseczki, podsmażyć. Cebulę kroić w kostkę, a następnie podsmażyć. Włoszczyzne gotować w wodzie, chińszczyznę podsmażyć na oleju. Dodać do chińszczyzny paprykę i razem smażyć. Układać warstwami: ziemniaki (ryż), filety, pieczarki+cebula, sos, włoszczyzna, chińszczyzna, sos, ser żółty, pomidor w plasterkach. Pieczemy 20-30min w temp. 150 stopni.

    [u][b]Karp z pieczarkami[/b][/u]
    [b]Składniki:[/b]
    karp
    ok 0,5 kg pieczarek
    2-3 cebule
    śmietana
    ser żółty
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Karpia podzielić na dzwonki. Posolić, popieprzyć- usmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić. Cebul pokroić w kostkę, podsmażyć na szklisto na oleju, dodać pieczarki. Przprawić i smażyć. Rybę przykryć pieczarkami z cebulą. Zalać śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44444
    Olga Szałata
    Participant

    [b]MALIBU
    Składniki:[/b]
    1 szkl. spirytusu
    1 szkl. wody przegotowanej zimnej
    1 paczka wiórek kokosowych
    2 mleczka w puszczce skondensowane: 1 słodzone, 1 niesłodzone
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Spirytus, wodę i wiórki umieszczamy w słoiku 1l. Odstawiamy na 2 dni. Usuwamy wiórki i dodajemy 2 mleka. Mieszamy, schładzamy i gotowe.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44443
    Olga Szałata
    Participant

    [b]KROKIETY PO WŁOSKU[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    20 dag parówek
    10 dag ryżu
    5 dag żółtego sera
    cebula
    koperek
    2 jaja
    sól, pieprz
    bułka tarta
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Ryż ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Ser zetrzeć. Ryż, cebulę, ser, koperek, 1 jajko- wymieszać oraz doprawić. Parówki pokroić wzdłuż. Każdą część parówki obłożyć masą. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

    [b]KOTLETY RYŻOWE[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    2 szkl. ugotowanego ryżu (powinien się kleić)
    2 jajka
    3 łyż. masła
    pół szkl. tartego sera (edamski z mozzarellą)
    3 łyż. siekanej natki
    sól, pieprz
    bułka tarta
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę więcej bułki tartej. Formować małe kotleciki i od razu kłaść je na rozgrzany olej. Należy dobrze je podsmażyć z jednej strony, bo przy odwracaniu lubią się łamać. Podawać na liściu sałaty jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.

    [b]NALEŚNIKI PROWANSALSKIE[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    [u]Na ciasto:[/u]
    szkl. mąki
    1/2 szkl. wody z mlekiem
    jajko
    2 łyż. oliwy
    [u]Na farsz:[/u]
    1,5 szkl. startego żółtego sera
    szczypta czosnku
    łyżka ziół prowansalskich
    natka
    [u]Do panierowania i smażenia:[/u]
    4 łyż. oleju
    2 całe jajka
    pół szkl. tartej bułki
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Ser wymieszać z natką i ziołami. Usmażyć naleśniki, posypywać serem i zwijać w krokiety. Jajko rozbić z odrobiną wody. Maczać krokiety w tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sokiem pomidorowym lub buraczanym.

    [b]KOTLETY Z KAPUSTY[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    mała główka kapusty
    jajo
    cebula
    sól i pieprz
    mąka
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajo, trochę mąki i cebulkę podsmażaną z odrobiną tłuszczu. Z gotowanej masy formować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i piec na złoty kolor.

    [b]BIGOS SZWEDZKI[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    1kg kiełbasy (np. śląskiej)
    1kg pieczarek
    1kg cebuli
    koncentrat pomidorowy
    przyprawy
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Cebulę kroić w piórka i podsmażyć na oleju (zeszklić). Pokrojoną kiełbasę i pieczarki smażyć w osobnym garku. Połączyć, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz.

    [b]PLACKI Z CUKINII[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    cukinia
    kefir
    jajko
    szczypta soli
    1 szkl. mąki
    szczypta proszku do pieczenia
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Cukinię zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Dodać kefir, jajko, sól. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44442
    Olga Szałata
    Participant

    [b]PASTA JAJECZNA[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    3-4 jaja
    1 cebula
    1,5 łyż. margaryny lub masła (miękkie)
    sól, pieprz
    majonez
    musztarda
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Rozetrzeć żółtka z masłem. Dodać pieprz i sól. Drobno pokroić białko z cebulką. Wymieszać, dodać majonez i musztardę.

    [b]SAŁATKA MEKSYKAŃSKA[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    150g ryżu lub kaszy gryczanej
    3 pomidory
    1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę
    4 łyżki majonezu
    przyprawy
    sok z cytryny
    olej
    kilka grubych plastrów szynki
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Ugotuj ryż. Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmich z nich skórkę. Plasterki pomidora pokrój w ćwiartki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny i olej. Przyprawione warzywa delikatnie wymieszaj z ryżem. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Zemiszaj całość z majonezem. Podawaj schłodzone. Do przybrania możesz użyć szczypiorku.

    [b]SAŁATKA Z SEREM "FETA"[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    sałata pekińska
    pomidory- 4 szt.
    ser "feta"- 2 opakowania
    sos do sałatek
    ogórek surowy
    czerwona, zielona papryka
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Sałatę drobno posiekać. Pomidory, ser, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać delikatnie, dodać sos do sałatek. Dla smaku doprawić pieprzem i solą. Podawać na dużym półmisku.

    [b]SAŁATKA KRABOWA[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    pałeczki krabowe
    ananas
    pieczarki
    papryka czerwona
    majonez
    keczup
    cukier
    pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Posiekać pałeczki krabowe, pokroić drobno ananas. Surowe pieczarki pokroić wraz z papryką w kosteczkę. Wymieszać z sosem (2 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu), dodać cukier i pieprz wedle uznania.
    Podawać z białym winem półwytrawnym, plastrem cytryny i lodem.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44440
    Olga Szałata
    Participant

    [b]SOS KOKTAJLOWY [/b]
    [b]Składniki:[/b]
    majonez- 6 łyżek
    keczup- 3 łyżki
    sok z 1/2 pomarańczy (+skórka)
    tabasco
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Wymieszać składniki. Dodać przyprawy.

    [b]SOS MUSZTARDOWY[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    majonez- 5 łyżek
    musztarda ostra- 1 łyżka czubata
    śmietana- 4 łyżki
    keczup- 1 łyżka
    cebula ( w kostce- przyprawa)
    sól, pieprz
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Wymieszać składniki. Przyprawić pieprzem i solą według uznania.

    [b]SOS MAJONEZOWO- KEFIROWY[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    majonez
    kefir
    sól, pieprz, cukier
    czosnek ( w kostce)
    musztarda
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Wymieszać składniki w proporcjach wedle gustu. Przyprawić.

    [b]SOS SEROWY[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    100g bryndzy lub fety
    ząbek czosnku
    3 łyżki mleka
    2 łyżki oliwy
    4 łyżki twarodu
    2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
    sól, pieprz
    sos worcester
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Bryndzę zmiksować z czonskiem, mlekiem, oliwą. Wymieszać z twarogiem. Dodać posiekane oliwki. Doprawić wedle gustu.

    [b]SOS Z POMIDORÓW I PAPRYKI[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    1/2 cebuli
    4 korniszony
    po 1/4 strąka czerwonej i zielonej papryki
    2 ugotowane i posiekane żółtka
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki śmietany
    łyżka keczupu
    sól, słodka papryka
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Pokroić drobno cebulę, korniszony, paprykę. Wymieszać z żółtkami, majonezem, śmietaną, keczupem. Doprawić.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44439
    Olga Szałata
    Participant

    [b]CIASTO "PANI WALEWSKA"
    Składniki:[/b]
    [u]Ciasto kruche:[/u]
    30 dag mąki
    20 dag tłuszczu ( 10 masła, 10 margaryny)
    10 dag cukru pudru
    4 żółtka
    cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    [u]Piana:[/u]
    4 białka
    30 dag cukru pudru
    16 dag orzechów włoskich
    dżem (kwaśny)
    [u]Masa:[/u]
    1 szkl. mleka
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyż. mąki pszennej
    1 łyż. mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    [u]Ciasto:[/u] Zagnieść składniki, ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 2h. Potem wyłożyć na blachę.
    [u]Piana:[/u] Ubić porządnie białka z cukrem. Na surowe ciasto położyć dżem, ubitą pianę i posypać całość rozkruszonymi orzechami.
    [u]Masa: [/u] Składniki na masę połączyć i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z 1 kostką masła.
    Ciasto z pianą piec w piekarniku ok 20-30 min w temp. 175 stopni. Ostudzone przekroić na połowę. Jedną połówkę posmarować masą, przełożyć drugą częścią. Schłodzić.

    [b]MURZYNEK RENATKI
    Składniki:[/b]
    1,5 szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    2 łyż. kakao
    6 łyż. wody
    3 jaja
    1,5 szkl. mąki
    prosze do pieczenia
    bakalie
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Cukier+margaryna+kakao+woda= zagotować i wystudzić. Dodać 3 żółtka. Odlać 1/3 szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać bakalie. Wymieszać. Na wierzch położyć pianę ubitą z 3 białek. Piec 50 minut w temperaturze 150 stopni. Nie wyjmować od razu z pieca. Polać po wierzchu polewą.

    [b]TARTA Z POMARAŃCZAMI
    Składniki:[/b]
    100g masła
    2 szkl. mąki
    2 żółtka
    1/4 szkl. cukru
    sok z 3 pomarańczy
    1/4 szkl. cukru
    60g roztopionego masła
    5 ubitych jaj
    sól, cukier
    [b]Sposób wykonania: [/b] Masło posiekaj i połącz z mąką, dodaj żółtka, sól i cukier. Zmiksuj. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem. Ułóż ciasto. Połącz sok z cukrem, rozpuszczonym masłem i ubitymi jajkami. Podgrzewaj na parze mieszając, następnie wyłóż na ciasto i piecz około 20 minut. Przestudź i udekoruj pomarańczami w plastrach. Polej syropem z pomarańczy.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)