Ziemniaczane puree z dodatkiem dyni
Ziemniaczane puree z dodatkiem dyni0 out of 5 based on 0 voters.
Poznaj sekret przepysznych przepisów. Tym razem przepis na puree ziemniaczane z dodatkiem dyni. Pozostałe składniki przepisu: ostra papryka, gałka muszkatołowa, masło.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ½ kg dyni
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól

Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać.Wrzucić je do garnka, zalać wodą i ugotować.W między czasie dynię również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.W połowie gotowania dorzucić dynię do ziemniaków i razem gotować do miękkości.Wówczas całość odcedzić.Dodać masło, ostrą paprykę i gałkę muszkatołową.Całość dokładnie zblendować lub przecisnąć przez praskę do uzyskania gładkiego puree.Jeśli to konieczne doprawić jeszcze całość solą.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: wtorek, 02, październik 2018 16:59
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak