Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dorsza z brokułami i ziemniakiem

Składniki:

  • ½ kg filetów
  • 1 brokuł
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szkl mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach a brokuły lekko obgotować w osolonej wodzie.
Następie rybę smażyć razem z krążki cebuli na rozgrzanym tłuszczu,.,
Wówczas wlać mleko do ryby i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ugotowane ziemniaki pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na ziemniakach rozłożyć różyczki brokułu a na nich filety rybne razem z sosem.
Wierzch posypać natka pietruszki i startym parmezanem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *