Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane jabłka w winnym syropie

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 goździki
  • 3 szkl. czerwonego deserowego wina
  • skórka z ½ cytryny
  • cukier puder

    Sposób wykonania:
    Wino, cukier, goździki i skórkę z cytryny doprowadzić do wrzenia.
    W między czasie z jabłek specjalna łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne po czym jabłka włożyć do rondelka z winem i przyprawami.
    Trzymać na małym ogniu około 10 minut
    Po tym czasie jabłka wyjąć a syrop w którym się gotowały gotować jeszcze do zgęstnienia, wówczas polać jabłka i posypać cukrem pudrem.
    Na sam koniec udekorować bitą śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *