Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik z jabłek

 Składniki:

  • mąka 1 szkl
  • cukier puder 1 szkl
  • kasza manna 1 szkl
  • jabłka 1,5 kg
  • cukier waniliowy 4 łyżki
  • margaryna lub masło ½ kostki

     Sposób wykonania:
    Sypkie produkty mieszamy razem, dzielimy na trzy części. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dno tortownicy wsypujemy pierwszą warstwę suchych produktów, teraz układamy warstwę jabłek. W ten sam sposób układamy pozostałe składniki – górę mają stanowić produkty suche. Wierch torciki posypujemy startą na tarce lub pokrojona w piórka margaryną.
    Pieczemy około godziny w 170-180’C do zrumienienia się górnej warstwy. Można po przestudzeniu ciasta górę polukrować.

    Prosty torcik – ja go uwielbiam jeść takiego lekko ciepłego.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *