Tiramisu Agi (1)
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru pudru
- biszkopty
- kakao
- kawa rozpuszczalna + likier ameretto
- serek mascarpone 500 g
Sposób przyrządzenia:
Sparzyć jaja, oddzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na białą masę Dodać do tej masy serek macarpone(partiami) Dodać do masy ubite na sztywno białka. Wymieszać delikatnie Na 2 łyżki kawy rozpuszczalnej dodać dwa kieliszki likieru. Uwaga ostudzić. Technika układania biszkoptów jest różna, w zależności jaki kształt. Co do biszkoptów to sprawdzone miałam z Carefoura (tej marki) i z Biedronki (ale te niemieckie - kształt podłużny) Najpierw zanurzamy biszkopt do połowy w kawie z likierem i układamy jeden koło drugiego. Później na to masę i delikatnie skrapiamy kawą. I tak układamy warstwę za warstwą. Kakao oczywiście do ozdoby.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Agap
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: wtorek, 30, listopad 1999 00:00
- agap
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy