Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka przesypywana z kaszą manną

Składniki:

    • 20 dag mąki
    • 20 dag kaszy manny
    • 20 dag cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • 1-1.5 kg kwaśnych jabłek
    • 1 cytryna
    • 15 dag masła z lodówki
    • bita śmietana

Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypać(wszystkie sypkie składniki) mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Jabłka obrać pokroić na cienkie plasterki i skropić cytryną. Do dobrze wysmarowanej formy wsypać 1/3 sypkich składników na to wyłożyć połowę jabłek znowu posypać 1/3 sypkich składników, potem drugą połowę jabłek i wysypać resztę sypkich składników  .Zmarznięte masło zetrzeć na tarce i wiórkami masła posypać ciasto. Piec w temperaturze  200 stopni około godziny. Po ostudzeniu ozdobić bitą śmietaną

3 comments for “Szarlotka przesypywana z kaszą manną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *