Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z czerwonej kapusty Olgi

Pyszną, prosta w wykonaniu surówka z czerwonej kapusty. Idealna jajko dodatek do obiadu. Aby ją wykonać potrzebujesz: czerwonej kapusty, jabłka, cebuli i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Kapustę drobno poszatkować.
    Sparzyć ją wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie obrane jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
    Zetrzeć  go na tarce o dużych oczkach.
    Obraną cebulę również zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
    Wszystkie składniki wrzucić do miski.
    Dodać jeszcze olej oraz posiekany szczypiorek.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *