Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pudding ryżowy z wiśniami

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • ½ szkl. białego ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 szkl. śmietanki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 szkl. odsączonych z zalewy wiśni
  • tłuszcz
     

Sposób wykonania:

  1. Żelatynę zalać ½ szkl. mleka i odstawić do napęcznienia.
    W między czasie resztę mleka z dodo datkiem cukru, soli i skórki z cytryny doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas dodać ryż i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas dodać ubitą śmietankę, wymieszać.
    Powstały krem przelać do formy wysmarowanej tłuszczem na przemian z wiśniami.
    Owinąć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *