Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki truskawkowo-jagodowe

Przepis na znakomite placuszki truskawkowo-jagodowe. Aby je przygotować potrzebujesz: jajek, jogurtu greckiego, mąki oraz jagód i truskawek. 
 

Składniki:

  • 1 szkl truskawek
  • 1 szkl jagód/borówek 
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli i proszku do pieczenia.
    Następnie dodać jogurt, masło oraz cukier.
    Wbić jeszcze jajka i całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto. 
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Następnie truskawki dokładnie umyć, odrywając zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki.
    Jagody przepłukać pod bieżącą wodą.
    Tak przygotowane owoce wrzucić do ciasta.
    Delikatnie przemieszać.
    Placki należy smażyć od razu po przygotowaniu ciasta.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
    Formować placuszki i smażyć je z obu stron.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *