Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ze świeżymi jagodami

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite placki ze świeżymi jagodami. Do ich wykonania potrzebujesz: kefiru, mąki pszennej, jajka, jagód oraz odrobiny oleju do smażenia. 
 

Składniki:

  • 150 g jagód
  • 200 g kefiru 
  • 1 jajko
  • 120  g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Do kefiru wbić jajko.
    Razem roztrzepać.
    Następnie dodać cukier waniliowy i cukier puder.
    Wymieszać i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać na gładki jednolite ciasto.
    Tak, aby nie powstały grudki z mąki.
    Do gotowego ciasta wsypać jeszcze jagody.
    Całość jeszcze raz przemieszać z jagodami.
    Z powstałego ciasta smażyć placuszki na patelnie z rozgrzanym olejem, z obu stron na złoty kolor.
    Przed podaniem posypać jeszcze jagodami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *