Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza farmerska z mięsem indyka i fetą

Składniki:
Ciasto
Składniki:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu ciasto jest Vjesja.

Filling:
Składniki:

  • ½ szklanki sosu żurawinowego
  • ¾ szklanki posiekanej cebulki dymki
  • 1 oczyszczona pokrojona w paski czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 dkg pokruszonego sera feta lub tartego mozarella
  • 15 dkg pokrojonego, pieczonego mięsa indyka

Sposób przyrządzenia:
W patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, smażyć kilka minut mieszając. Na posmarowanym sosem żurawinowym ułożyć plastry indyka, a na nim posiekaną cebulkę i paski papryki, posypać  serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *