Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Limeta

Limeta zwana również limonka, limetka, limeta kwaśna

Limeta pochodzi z południowo-wschodniej Azji (prawdopodobnie z Malezji). Jest małym drzewem (5 m wysokości). Obecnie uprawiana w tropikach (głównie Ameryka Środkowa i Floryda) – tu zajmuje miejsce cytryny. Owocami są jagody przypominające kształtem cytrynę, ale większe (średnica około 6 cm), w stanie dojrzałości zielonkawożółte. Pod woskowatą skórką znajduje się podzielony na segmenty miąższ, a w nim nieliczne pestki. Owoce limety są mniej popularne w Europie z powodu mniejszej trwałości. Skórka jest cieńsza i delikatniejsza (lima preferuje klimat wilgotny i ciepły), dlatego łatwiej ulega infekcjom grzybiczym. Owoce limy wykorzystuje się do sporządzania soków i napojów orzeźwiających. Z owoców wytwarza się również olejki eteryczne i kwas cytrynowy.Owoc zawiera tylko 0,8% cukrów (a owoc jest mniej kwaśny od cytryny), witaminę C (46 mg/100 mg), 6 – 7% kwasu cytrynowego, wapń, potas i fosfor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *