Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z jagodami Danuty

Przez żołądek do serca. Pyszne naleśniki z jagodami przepisu Danuty. Aby je przygotować potrzebujesz: mąki, jajek, mleka oraz jagód.   
 

Składniki:

  • 1 szkl jagód 
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 15 g cukru pudru 
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski wbić jajka.
    Wlać do nich mleko i razem roztrzepać.
    Wówczas wsypać mąkę przesianą z solą.
    Wlać jeszcze śmietankę i wsypać cukier puder.
    Całość dokładnie wymieszać na gładki, jednolite ciasto.
    Gdyby pokazało się, że ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę maki, a gdy za gęste, trochę mleka.
    Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na silnie rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
    Z obu stron na złoty kolor.
    Na gotowych naleśnikach rozłożyć jagody.
    Zwinąć w kopertę i przed podaniem posypać jeszcze cukrem pudrem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *