Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody kawowo-waniliowe

Składniki:

 

  • ¾ szkl. mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2/3 szkl. zimnego espresso
  • ¾ szkl. śmietany

 

 

Sposób wykonania:
Do mleka dodać laskę wanilii po czym go podgrzać, wówczas odstawić na 5 minut.
Po tym czasie wyjąć laskę wanilii, wyskrobać nożem  nasiona i dodać do mleka.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem i stopniowo wlewać mleko cały czas ubijając.
Przelać całość ponownie do rondelka i na małym ogniu podgrzewać cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. ( nie doprowadzić do wrzenia!).
Gdy masa będzie gęsta wlać espresso , wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać jeszcze śmietanę, wymieszać i przelać do miseczek, wstawić do zamrażalnika aby zamarzło.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *