Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody cytrynowe Marka

Składniki:

 

  • 200 ml szkl. mleka
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 200 ml szkl. śmietanki

 

 

Sposób wykonania:
Mekko podgrzać na małym ogniu.
W między czasie żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając mieszania wlewać powoli ciepłe mleko.
Postawić rondel na małym ogniu i ucierać do momentu, aż masa zacznie gęstnieć i odstawać od łyżki, wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać do masy skórkę i sok z cytryny.
Dokładnie wymieszać i wlać śmietanę.
Przelać do maszynki do lodów i zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *