Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Legumina śliwkowa zapiekana

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. śmietanka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka cukru do białek
  • 1 kg śliwek
  • łyżka cukru
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:
    Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo śmietankę raz obie mąki.
    Na sam koniec dodać śliwki oprószone cukrem raz białka ubite z dodatkiem łyżki cukru.
    Całość delikatnie połączyć.
    Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 45 minut.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *