Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w śmietanowym sosem z boczkiem

 

Składniki:

  •  1 królik
  •  10 dag boczku
  •  1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 szkl. rosołu
  •  ½ szkl. wytrawnego białego wina
  •  szczypta rozmarynu
  •  1 łyżka mąki
  •  ½ szkl. gęstej śmietany
  •  2 łyżki oleju
  •  10 dag masła
  •  sól

Sposób wykonania:

  1. Umytego królika natrzeć solą po czym obtoczyć w mące.
    Następnie obsmażyć królika na rozgrzanym oleju.
    Wówczas dodać do niego kawałek masła pokrojony boczek, posiekany czosnek i cebulę.
    Całość wymieszać i doprawić jeszcze rozmarynem oraz pieprzem.
    Trzymać na małym ogniu około 45 minut.
    Po tym czasie królika wyjąc a do sosu dodać śmietanę.
    Chwilę pogotować do zgęstnienia sosu i polać nim królika przed podaniem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *