Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w cieście Haliny

A teraz przepis na krewetki w roli głównej. Czyli jak przygotować krewetki w cieście. Przepis zawiera: krewetki, jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 
 

Składniki:

  • 200 g krewetek 
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Jeśli używamy mrożonych krewetek wcześniej je odmrozić.
    Następnie do miseczki wbić jajko.
    Roztrzepać go widelcem po czym wsypać do niego mąkę pszenną i ziemniaczaną. 
    Dodać jeszcze ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    W cieście nie powinny znajdować się grudki z mąki.
    Zanurzać w cieście krewetki i wrzucać je na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Smażyć do momentu, aż ciasto się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *