Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z ziemniaków z cebulą

 

Składniki:

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • plaster selera
  • 1 pietruszka
  • 1 szkl śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do nich pietruszkę oraz seler.
Zalać wodą i wrzucić kostkę bulionową.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
W miedzy czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas ją oprószyć solą, pieprzem oraz oregano i dodać do ziemniaków.
Zestawić garnek z ognia i gdy zawartość ostygnie zmiksować na jednolity krem.
Następnie podgrzać i dodać śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *