Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konkurs Wspomnienie Lata

Powakacyjny konkurs
Pychotka.pl
oraz wydawnictwo Septem zapraszają do powakacyjnego konkursu kulinarnego.
Na początek o nagrodach: jest to 5 zestawów po 6 książek kulinarnych (lista oraz recenzje w dalszej części informacji o konkursie).
Tematem konkursu są kulinarne wspomnienia z wakacji – zarówno przepisy jak i „eseje” na temat nowych doznań kulinarnych. (Czyli jak w szkole zaraz po wakacjach){hidetags}

Nagrody: każdy z zestawów składa się z 6 książek:

Przepisy wegetariańskie Ta książka zaspokoi Twój wegetariański apetyt. Jej autor, doświadczony szef kuchni, radzi, jak smacznie i zdrowo obywać się bez mięsa. Okazuje się, że można to robić, dostarczając organizmowi potrzebne składniki i nie spędzając połowy życia w kuchni. Poznaj przepisy kulinarne z menu błyskawicznego i dla koneserów. Odkryj swoje nowe ulubione smaki. Dowiedz się, jak przygotować danie na każdą okazję dla jednej, dwóch i większej liczby osób. W tej książce znajdziesz wszystko, czego chcesz dowiedzieć się o kuchni wegetariańskiej.
   
Włoskie specjały Włochy to raj dla zmysłów. To kraj opery karmiącej słuch. To kolebka renesansu słynnego z najznakomitszych dzieł sztuki stanowiących ucztę dla oczu. To ojczyzna czerwonego Ferrari, którego skórzana tapicerka wzbudza tęsknotę za wielkim luksusem. Miejsce, gdzie zapach ziół, cytrusów i bergamotki miesza się z wieloma innymi, zaskakując swą intensywnością. I nawet w tym cudownym zakątku wszechświata wszystkie drogi prowadzą do… kuchni.
   
Gotowanie dla dwojga Są łóżka dla dwojga, gry dla dwojga, nawet samochody dla dwojga! I tylko książki kucharskie dyskryminują pary! Czy jeśli chcesz przygotować posiłek dla siebie i swojej drugiej połówki, naprawdę musisz korzystać z przepisu dla pięcioosobowej rodziny? Albo mozolnie przeliczać gramaturę składników, żeby dostosować ich ilość do Waszych potrzeb? Musisz to robić… tylko wtedy, gdy korzystasz ze standardowych książek kucharskich. Jeśli jednak zależy Ci na tym, by gotowanie sprawiało prawdziwą frajdę — zapraszamy do naszej smakowitej lektury.
   
Księga Win Nie zgaduj. Dowiedz się więcej na temat wina. Poznaj jego historię i odmiany. Smakuj je bardziej świadomie, a napój, który wcześniej był dla Ciebie zaledwie płynem rozweselającym, stanie się w Twoich ustach eliksirem o nieprzeniknionej głębi smaku.
Autorki tej książki pomogą Ci odkryć radość płynącą z kosztowania wina.
   
Zdrowe posiłaki w kilka minut Opcja A: obiad w barze mlecznym za 10 złotych.
Opcja B: obiad domowy za 20 złotych plus zakupy, przyrządzanie i zmywanie.
Oto, jak większość z nas — ludzi pracy — myśli o gotowaniu w domu. Jeśli do tej pory nikt nie uświadomił Ci, że istnieje opcja C, najwyższy czas to zmienić. Opcja C jest następująca. Robisz listę zakupów i kupujesz tylko to, czego naprawdę potrzebujesz. Prowadzisz kuchnię tak, jak radzi autorka tej książki, więc przygotowanie posiłku nie zabiera Ci dużo czasu. Wiesz, co jesz: kontrolujesz liczbę kalorii i zbędnych substancji. Gotujesz tak, żeby jak najmniej zmywać. Delektujesz się smakiem i bijesz kulinarne rekordy sprawności. I po cichu śmiejesz się ze znajomych, którzy ograniczają się do tradycyjnej bułki z masłem, bo nie wiedzą, jak łatwo i szybko można przygotować prawdziwie królewskie danie.
   
Potrawy jednogarnkowe

Gotowanie potrafi dać w kość — cztery palniki, góra buchających parą garnków, a przy tym tylko dwie ręce! W dodatku zlew i zmywarka nie zmieszczą już nawet szklanki! Spokojnie. Istnieje skuteczne antidotum na Twoje kuchenne udręki. To kuchnia jednogarnkowa.

Zacznijmy od zalet. Przygotowanie posiłku staje się łatwe i zwykle także szybsze. Dania są smaczne i pożywne. Przygotowujesz je samodzielnie, więc możesz gotować zgodnie ze swoimi upodobaniami, a do tego masz mało zmywania! Czego chcieć więcej? Wady? Nie będziesz mieć ochoty na powrót do tradycyjnej, wielogarnkowej kuchni!
Na co masz teraz ochotę? Pożywny obiad dla całej rodziny? Coś dietetycznego? Pachnąca zapiekanka? A może dla odmiany danie wegetariańskie? Albo jakiś wyszukany deser? Cokolwiek przyjdzie Ci do głowy — zrobisz to przy użyciu jednego naczynia!

Punktacja:
Przepis 2 punkty (+2 punkty jeśli ze zdjęciem)
Esej do 300 słów 20 punktów (+10 jeśli ze zdjęciami)
Esej powyżej 300 słów 30 punktów (+10 jeśli ze zdjęciami)
Punktowane są tylko przepisy i eseje opublikowane, Pamiętaj że musisz być autorem zdjęć.
Nagrody:

Zasady konkursu:
1. Za każdy nadesłany (a właściwie opublikowany) przepis otrzymasz jeden punkt.
2. Każdy punkt to jedna szansa w losowaniu nagrody.
3. Przepisy wysyłamy poprzez formularz (link również z menu) lub na adres e-mail konkurs{a_w_kułeczku}pychotka.pl
4. Konkurs trwa od 23 Września do 30 Października 2008.
5. Możesz nadesłać dowolną liczbę przepisów, pamiętaj jednak że musisz być ich autorem; zabrania się kopiowania przepisów z innych stron.
6. Nagrody w postaci zestawów książek zostaną wylosowane po zakończeniu konkursu około 7 listopada (zwycięzca zostanie ogłoszony na portalu Pychotka.pl).
Informacje o zwycięzcach zostaną ogłoszone na portalu pychotka.pl (prosimy osoby które wygrały konkurs o kontakt z redakcją pod powyższym adresem e-mail w celu uzgodnienia sposobu wysyłki nagród).

Zasady nadsyłania przepisów i esejów:
1. Nie będą dopuszczane do konkursu przepisy, które zamykają się w kilku słowach, których jedynym celem jest zwiększanie szans piszącego.
2. Prosimy o utrzymanie podawanych przepisów w niżej podanym standardzie, Wam to nie przysporzy wiele pracy, a administratorom ją znakomicie ułatwi. (w formularzu znajduje się szablon który można wykorzystać)
3. Nie będą dopuszczane do uczestnictwa w konkursie przepisy bez polskich liter takich jak: ą, ę, ł, ó itp., jeśli przyczyną ich braku jest tylko lenistwo publikującego .
4. Zabrania się plagiatów w przepisach konkursowych. Będą one sprawdzane.
5. Zespół redakcyjny nie odpowiada za plagiaty przepisów, całkowitą odpowiedzialność ponosi przekazujący do publikacji przepis autor.
6. Celem uniknięcia nieporozumień osoby chcące wziąć udział w konkursie proszone są o zarejestrowanie się na portalu.

Przepisy nadsyłamy na adres konkurs{a_w_kułeczku}pychotka.pl lub przez formulaż.

Przepis pwinien wyglądac tak:

Tytuł – wiadomo co

Składniki:
jeden składnik
drugi składnik
trzeci składnik

Sposób wykonania:

tutaj piszemy jak i co robimy…

Przepis został nadesłany na konkurs "Wspomnienie lata" przez (Twój pseudonim lub imie i nazwisko).

Życzymy wszystkim powodzenia w konkursie. Serdecznie dziękujemy sponsorowi nagród wydawnictwu Znak, oraz zapraszamy na następne konkursy które będziemy wspólnie organizować.

Redakcja Pychotka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *