Konfitura owocowa z rumem i orzechami
Konfitura owocowa z rumem i orzechami 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 1 kg owoców
- 1 kg cukru żelującego
- 1 cytryna
- 2 łyżki rumu
- garść lekko pokruszonych orzechów
Sposób wykonania:
-
Owoce dokładnie oczyścić po czym odsączyć na sicie z nadmiaru wody.
Wówczas przełożyć je do garnka i zasypać cukrem po czym odstawić na 24 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie Zagotować owoce na małym ogniu i trzymać około 5 minut.
Następnie dodać rum, orzechy oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i gorące jeszcze konfitury przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Konfitury
- Opublikowano: środa, 05, czerwiec 2013 06:10
- Bożena Karlik
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane