Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jak dbać o organizm wiosną?

Nadchodzi wiosna, pojawiają się pierwsze promienie słońca, ale również tzw. wiosenne przesilenie. W sytuacji osłabienia organizmu należy dokładniej przyjrzeć się swojej diecie i dostarczyć organizmowi zwiększoną dawkę witamin i składników mineralnych. Eksperci od żywienia zalecają w takiej sytuacji regularne spożywanie warzyw i owoców, rekomendując mrożonki owocowo-warzywne, które są znacznie cenniejsze i bezpieczniejsze dla zdrowia niż nowalijki. Dieta rekomendowana przez Światową Organizacje Zdrowia (WHO) powinna składać się z co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Zawarte w nich przeciwutleniacze nie tylko chronią organizm przed chorobami, ale zapobiegają starzeniu się skóry – pod warunkiem jednak, że produkty są najwyższej jakości. Dlatego zanim sięgniemy po nowalijki warto zastanowić się, czy dostarczymy organizmowi pełnowartościowy produkt. W celu wyhodowania nowalijek stwarza się im sztuczne warunki wzrostu, a rośliny odżywiane są nawozami witaminowo-mineralnymi. Sztuczna wegetacja prowadzi do zmniejszenia ilości składników mineralnych w roślinie, a w wyniku przenawożenia zwiększeniu ulega ilość szkodliwych związków, a w szczególności azotanów. Niekiedy w środkach przyspieszających rozwój roślin znajdują się metale ciężkie, które przenikają do warzyw i owoców. „Tego typu zagrożeń nie ma w przypadku produktów mrożonych, gdyż warzywa i owoce zbierane sąw sezonie, kiedy osiągają swoją naturalną dojrzałość, stając się niewyczerpanym źródłem witamin i mikroelementów” – uważają doradcy ds. żywienia. Mrożenie owoców i warzyw jest najskuteczniejszą metodą ich przechowywania, ponieważ pozwala zachować najlepsze właściwości świeżego produktu, jego zapach, smak i barwę. W związku z tym nie zawieraja żadnych sztucznych konserwantów. Dodatkowo podczas gotowania mrożonek straty witamin są mniejsze niż w przypadku gotowania świeżych owoców i warzyw . Dzięki czemu można bezpiecznie podawać je dzieciom, kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym. Każda partia surowca, trafiającego do mrożenia jest przebadana na obecność pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i azotynów. Wszystkie parametry muszą być zgodne z ustawodawstwem unijnym. Dlatego mrożonki są bezpieczne dla organizmu, natomiast nowalijek kupowanych na bazarze, targu niestety nikt nie bada. Produkty te zostały przygotowane ze specjalnie wyselekcjonowanych owoców i warzyw najwyższej jakości oraz poddane starannemu procesowi zamrażania. Każda porcja warzyw i owoców z mrożonkami to zastrzyk zdrowia i energii, o którym powinniśmy pamiętać planując codzienne menu. Dlatego warto zadbać, aby nasze posiłki były bardziej wartościowe, nie tylko sezonowo ale przez cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *