Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pijmy mętne soki jabłkowe!

 

 

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i wspomagają ogólną odporność – ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.* Zawarte w nich związki usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry i powstawanie nowotworów. Dlatego warto profilaktycznie zjeść jedno jabłko lub wypijać szklankę mętnego soku jabłkowego dziennie.

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce, a jednak nie każdy wie, że dzięki zawartości cennych składników zapobiegają powstawaniu nowotworów i działają przeciwutleniająco. Jabłka obniżają również poziom cholesterolu – 100 gramów jabłek dziennie obniża u mężczyzn ryzyko zawału serca o prawie 50 procent. Co więcej, owoce te obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę i astmę, a także przeciwdziałają otyłości.

Jak zauważyli naukowcy z Wrocławia, szczególnie cenne dla naszego zdrowia są mętne soki jabłkowe. Zawierają aż cztery razy więcej związków z grupy polifenoli – głównie flawonoidów, niż soki klarowne. Flawonoidy zawarte w tych sokach działają przeciwnowotworowo – obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi i powstrzymują rozwój raka płuc.

Podobnie jak witaminy C i E, flawonoidy usuwają z organizmu wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się skóry i powstawanie nowotworów. Dodatkowo związki te działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Mając to na uwadze, warto wzbogacić swoją dietę o mętne soki jabłkowe. Sok ze świeżych jabłek z delikatnym miąższem jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu na wyciskanie soku z owoców.

Produkowany jest ze świeżych jabłek najlepszej jakości – dzięki temu pachnie i smakuje jak owoce z polskich sadów. Sok ten nie jest poddawany obróbce enzymatycznej, ani klarowany czy filtrowany, dzięki czemu zachowuje więcej bioaktywnych polifenoli. * Pomysłodawcą i głównym autorem badań jest prof. Jan Oszmiański, kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw w Katedrze Technologii Owoców, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Wyniki badania zostały ogłoszone w styczniowym wydaniu pisma „Journal of the Science of Food and Agriculture”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *